GRE 2013 Pattern, Preparation, Practice Test & Word List

29520 Followers - 244 Articles - 2236 Questions and Answers

First in India

by neeta k

-Questions & Answers

1. First Prime Minister of India?
Ans: Jawaharlal Nehru

2. First President of India?
Ans:Dr.Rajendra Prasad.

3. First Deputy Prime Minister of India?
Ans:Sardar Vallabhai Patel.

4. First Vice President of India ?
Ans: Dr.S.Radhakrishnan.

5. First speaker of Lok Sabha ?

6. First Chief Justice of India?
Ans:Harilal. J.Kania

7. First woman judge of Supreme Court ?
Ans:Justice. Fatima Beevi

8. First Field Marshal of India?
Ans:S.H.F.J. Maneskhaw

9. First Commander in Chief of free India ?
Ans Gen.K.M.Kariappa

10. First woman Airline Pilot ?
Ans:Durba Banerjee

11. First Woman IPS Officer ?
Ans:Kiran Bedi

12. First Prime Minister to resign from Office ?
Ans:Morarji Desai

13. First woman Chief Minister of a state ?
Ans:Sucheta Kripalani

14. First woman Central Minister of India?
Ans:Rajkumari Amrit Kaul

15. First Woman Governor of a state ?
Ans:Sarojini Naidu

16. First Woman Speaker of a state assembly ?
Ans:Mrs. Shano Devi

17. First Muslim Woamn to sit on the throne of Delhi ?
Ans:Sultana Rasia

18. First Indian to become the member of British Parliament ?
Ans:Dadabhai Naoroji

19. First Indian to become member of Viceroy’s Executive Council ?
Ans:Lord. S. P.Sinha

20. First President of Indian National Congress ?

21. First Woman President of Indian National Congress ?
Ans:Annie Besant

22. First Woman President of United Nations General Assembly ?
Ans:Vijaya Lakshmi Pandit

23. First Indian to become the President of International Court of Justice ?
Ans:Dr. Nagendra Singh

24. First Indian Cosmonaut ?
Ans:Sqn.Leader. Rakesh Sarma

25. First Nobel Prize winner of India ?
Rabindra Nath Tagore(1913)

26. First Magsaysay Award Winner of India ?
Ans:Acharya Vinoba Bhave.

27. First man in India to climb Everest ?
Ans:Tenzing Norgay

28. First man in India to climb Everest twice ?
Ans:Nawang Gombu

29. First Indian Woman to climb Everest ?

30. First Youngest Woman to climb Everest ?
Ans:Dickey Dolma

31. First Indian to climb Everest without Oxygen ?
Ans:Phu Dorjee

32. First to be crowned as Miss. Universe ?
Ans:Susmitha Sen

33. First to be crowned as Miss. India ?
Ans:Reeta Faria

34. First Indian woman to swim across English Channel ?
Arati Saha(She is also known as Arati Gupta)

35. First Indian man to swim across English Channel ?
Ans:Mihir Sen

36. First Woman to win an Asian Gold ?
Ans:Kamaljit Sandhu

37. First woman who secured the Nehru Literacy Award ?
Ans:Mother Theresa

38. First University in India was started at ?

39. The first State in India to introduce Panchayati Raj System ?

40. First Indian Pilot ?

41. First Deputy Chairman of Planning Commission ?
Ans:Gulsarilal Nanda

42. First Law Minister of Independent India ?

43. First Indian State to be formed on linguistic basis after the independence?
Ans:Andra Pradesh

44. First Indian to enter into Civil Service?
Ans:Satyendranath Tagore

45. First Chief Election commissioner of India ?
Ans:Sukumar Sen

46. First Opposition leader of Indian Parliament ?
Ans:Dr.Ram Subhag Singh

47. First Comptroller and Auditor General of India?
Ans:Narahari Rao

48. First Vice Chairman of Rajya Sabha ?
Ans:S.V. Krishnan Moorthi Rao

49. First Acting President of India ?

50. First Railway Minister of India ?
Ans: Lal Bahadur Sasthri.

1 Comment
    Current Rating
    Rate Up
    Rate Down
    nits94Mon, 19 Jan 2015 21:28:48 -0000

    useful and nice information..
    Thanx for d effort

    Post Comments

    Reply to This

Your Comment

Current Rating
Rate Up
Rate Down
Have an account? Log In

Textile is Enabled. View Reference.

About the Author


Last Updated At Dec 07, 2012

1 Comment ministers